szabadúszó grafikus, egyéni vállalkozó grafikus, grafikustervező, grafikai munka

Névjegykártya etikett

A névjegykártya egy pillanatkép arról, kik vagyunk és mit képviselünk. A kinézete és a kezelése nemcsak minket tükröz, de a vállalkozásunkat is. Egy jól megtervezett és megfelelően prezentált névjegykártya tehát fontos. Nem meglepő tehát, hogy létezik ún. névjegykártya etikett, amivel mindenkinek tisztában kell lennie, aki professzionális benyomást akar kelteni.

Amikor a külső a lényeg

Az, hogy milyen a névjegykártyád dizájnja, nagyban függ attól, mivel foglalkozol. Az viszont közös minden névjegykártyában, hogy a kevesebb több. Legyen ízléses, könnyen áttekinthető, és jó minőségben elkészített. Emellett vigyázz a névjegyeidre, ne legyenek koszosak, gyűröttek. A legjobb, ha névjegykártyatartóban tartod őket. Vigyázz rájuk, ne szórd őket hanyagul szét soha sehol.

Mindig legyen nálad!

Sose tudhatod, mikor vagy hol futsz össze olyan személlyel, akire mély benyomást akarsz tenni üzleti szempontból, ezért ha lehet, mindig legyen nálad névjegykártya.

Mikor add oda?

Itt válasszuk szét az üzleti találkozókat/megbeszéléseket a hétköznapi helyzetektől. A névjegykártya etikett szerint előbbinél a legideálisabb, ha már a találkozó elején névjegyet cseréltek. Ha alacsonyabb beosztásban vagy, mint a másik fél, fiatalabb, nő, neked kell előbb átadnod a kártyád. Ha kapsz valakitől, illik viszonozni.

Hétköznapi szituációkban ha elkérik tőled, akkor kell adnod (ezért is legyen nálad mindig), viszont finoman te is felajánlhatod, hogy ha az illető gondolja, szívesen adsz neki kártyát. Ne nyomulj, ne erőszakold rá a kártyád senkire. Arra azért figyelj, hogy ne osztogasd a névjegyed úton útfélen. Ez névjegykártya, nem szórólap!

Ha te kapod

Ha felajánlják, ne utasítsd vissza, sértő lehet. Amint átvetted a kártyát, ne vágd azonnal zsebre, vess rá egy hosszabb pillantást, sőt, ha megdicséred a kinézetét, még jó pontokat is begyűjthetsz. Soha senki előtt senkinek a névjegykártyáját ne dobd ki nyilvános kukába. Ha mégse kéne az illető névjegye, várj, amíg hazaérsz, és ott szabadulj meg tőle.

Ha szeretnéd, hogy minőségi, profi, az egyéniséged és a vállalkozásod tükröző névjegykártyád legyen, lépj velem kapcsolatba! 🙂
hu_HUHungarian